miercuri, 18 august 2021

Dezastrul din Afghanistan : Biden , Trump...cine e vinovat ?

Cum multă lume deloc avizată, chestie normală într-un online în care tot habarnistul e expert în orice, și-a expus părerea despre responsabilii crizei din Afghanistan, aruncând vini imaginare de la Biden la Trump și viceversa, eu am un singur sfat 

Încercați să vizionați istoria reala în documentarul "Saddam v The Ayatollah: The Iran-Iraq War" care pleacă din anii '80 de la Ronald Reagan si veți înțelege că lista e mult mai lungă : Reagan, GHW Bush ( tatal ), Clinton, GW Bush (fiul ), Obama, Trump și acum Biden care, logic, decontează toate tâmpeniile comise de predecesori.

Mihail Gorbaciov, omul care a retras URSS din Aghanistan în 1989 și deci știe bine ce e acolo, ajuns la 90 de an e încă lucid :

"Intervenţia militară în Afganistan  a fost de la bun început o iniţiativă nefericită, chiar dacă la început Rusia a susţinut-o. La fel ca în cazul multor asemenea proiecte, la baza lui au stat exagerarea ameninţării şi nişte obiective geopolitice nu tocmai clare. La aceasta s-au adăugat tentativele nerealiste de democratizare a unei societăţi multi-tribale . NATO și SUA ar fi trebuit să își recunoască eșecul mai devreme.

 

O societate multi-tribală după standardele democratice occidentale ? Doar un descreierat ar fi crezut în asa ceva .

End of story, I rest my case și căutați neaparat să vedeți documentarul menționat mai sus.


2 comentarii: