luni, 17 aprilie 2023

Jos cu Școala Ardeleană !

În 2018, în urma unui concurs internațional de proiecte organizat de Ordinul Arhitecților din România, soluția câștigătoare a fost cea propusă de echipa Mossfern Arhitectura, sub conducerea domnului arhitect Macalik Arnold Ernő. În concluziile sale, juriul aprecia la acest proiect „abordarea respectuoasă față de patrimoniul construit în termeni de vizibilitate și de accent pus pe componentele sale mai valoroase”, discreția și delicatețea intervențiilor, „valoarea adăugată monumentelor existente” și „atenția față de istoria arhitecturală și urbană a locurilor”. 




Numai ca,  tocmai aceste principii au fost în mod flagrant și inexplicabil încălcate. Deși proiectul desemnat câștigător nu prevedea demantelarea postamentului Grupului statuar al Școlii Ardelene, iar în toate planșele se observă amprenta la sol a acestuia, la începutul lui 2023, ansamblul arhitectural a suferit aceste intervenții brutale. 
În urma eliminării soclului originar și a vegetației ambientale, celebrul monument al Școlii Ardelene, opera lui Romul Ladea, a fost alterat și diminuat. La propriu și la figurat. Și implicit, simbolismul și relevanța sa pentru viața cetății. ( sursa )

Cel care și-a încălcat, în primul rând, deontologia profesională este proiectantul. Dacă venea la mine să mă întrebe cum vrea să schimbe soluția, cred că l-aș fi dat pe afară din birou înainte de a închide gura. Nu m-a informat" - Boc Emil in Martie '23
Dar ce să vezi,  după o lună de la declarațiile lui Boc, arată fix la fel...


QED. Pe toți îi doare fix în cur de valorile acestei țări.


 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu