vineri, 24 martie 2023

Un sondaj despre dezinformare & fake news cu ajutorul AI

 


În urmă cu câteva zile, Donald Trump a spunea că se așteaptă să fie arestat marțea trecuta. Evident ca așa ceva nu s-a întâmplat, dar numai după doar câteva ore de la declarație,  imagini cu el arestat  si cu polițiști care roiau în jurul lui au invadat internetul dar nu erau reale: au fost fabricate de inteligența artificială

Alt exemplu vine de la întâlnirea Xi Jinping - Vladimir Putin când in afara mulțimii de imagini care aratău cum cei doi se înțeleg perfect , una l-a arătat pe Putin aparent îngenuncheat în fața lui Xi Jinping. 
Evident ca nu trebuie să fii un expert pentru a realiza ca sunt fakes, dar dacă vrei cu adevărat să crezi că sunt reale, e usor. 
Astfel, pericolul de manipulare cu ajutorul inteligenței artificiale este unul real, tehnologia poate crea imagini false care pot duce în eroare oamenii naivi care exista pretutindeni. Sigur, este palpitant că AI a progresat atât de mult încât oricine poate crea imagini realiste dar false  în câteva minute, fără talente speciale dar este si înfricoșător . 
Greu de spus ce va urma, dar e probabil că ne îndreptăm către o nouă lume a dezinformării
Apropo : Lex Fridman cu al carui sondaj am început postarea  este research scientist la MIT 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu