joi, 6 octombrie 2022

Zahărul sau brânza sosesc din Ucraina, speculanți românași ?

„Unele materii prime nu au nicio treabă cu războiul din Ucraina, eu zic că este o speculă generalizată“ Ioan Stânea, fondatorul Pan Food
Alimentele s-au scumpit cu 30-50% în doar un an, iar retailerii şi producătorii aruncă vina de la unii la alții recunoscând însă că e şi o componentă speculativă la mijloc. 
Pe mine m-a lovit faza  văzând zilele astea prețul la zahăr ( mă aprovizionez o dată la 3-4 luni ) pe care l-am remarcat crescut de la 3 la 5,50 / kg ( prețuri minime ), nu mai spun de altele gen ulei, făină, etc, chestii esențiale, nu mai spun și de alte prețuri ne-esentiale. 
Faza nasoală atunci când se da drumul unei spirale inflaționiste, asa cum se întâmplă zilele astea,  e că toți negustorii pun imediat în practică scumpirile, iarăși dau un exemplu : ieri în piața Delfinului "sibianul" de la care iau brânza m-a sfătuit amical apropo de burduf : luați acum ca de săptămâna viitoare îl scumpim.
Make no mistake : negustorii nu vor câștiga mai mult din simplul motiv ca le vor scădea vânzările, de regulă românul renunță la alimente diminuând serios cantitățile achiziționate.
În plus, să dai vina pentru orice pe războiul din Ucraina e batjocură pe față .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu